آموزش نقشه کشی صنعتی
دوره آموزش نقشه کشی صنعتی
دوره آموزش نقشه کش صنعتی برای دریافت دیپلم کاردانش و ارتقاء دانشجویان مهندسی
ترسیم انواع نقشه قطعات به صورت دستی و نرم افزاری
به صورت کاربردی و کارگاهی
۱۰ جلسه ۳ ساعته (در مجموع ۳۰ ساعت)
همان طور که میدانید برای ساخت قطعات از نقشه استفاده میشود. در واقع نقشه مانند یک زبان مشترک در صنعت است. چراکه اصول و نشانههای نقشه در کشورهای مختلف، یکسان و بر اساس استانداردهای مشخص است. بنابراین افراد با زبانهای مختلف، میتوانند از طریق نقشه با هم در ارتباط باشند.
قبل از ورود کامپیوتر به عرصه صنعت، نقشهها با دست ترسیم میشدند. پس از ظهور نرم افزارهای مختلف نقشه کشی و طراحی نظیر CATIA, Inventor, SolidWorks, AutoCAD و… فرآیند ترسیم نقشهها به کمک کامپیوتر بسیار آسان گشت. اما در هر حال برای آنکه یک مهندس بتواند نقشهای را با کامپیوتر ترسیم نماید، در ابتدا نیاز است تا نقشه خوانی و اصول ترسیم نقشه را بداند و توانایی ترسیم با دست را داشته باشد.
شما در درس نقشه کشی صنعتی، با روش نقشه کشی دستی و اصول نقشه خوانی آشنا میشوید. روش و ابزار اندازه گیری قطعات، علائم مورد استفاده در نقشه مانند علامتهای جوشکاری، صافی سطح، انواع تالرانسها و انطباقات، فرایندهای ساخت و تولید، و نقشههای ترکیبی از مواردی است که در این دوره آموزش میبینید. همچنین آشنایی اولیه با دستورات نرم افزار اتوکد و ترسیم نقشهها به صورت کامپیوتری نیز از جمله سرفصلهای آموزشی این دوره میباشد.
در دانشگاه برای اکثر رشتههای مهندسی، درس نقشه کشی صنعتی به صورت درس ۲ واحدی ارائه میگردد. برخی از رشتهها مانند مهندسی مکانیک نیز این درس را به صورت دو درس ۲ واحدی ارائه میکنند.
همچنین، نقشه کش صنعتی درجه ۲ یکی از دروس دیپلم نقشه کشی صنعتی به کمک رایانه است و ۲۵ واحد درس مهارتی به حساب میآید. مطالبی که در این دوره آموزشی تدریس میشود، در ادامه توضیح داده میشود.
سرفصل آموزش نقشه کشی صنعتی
آشنایی با مواد
مواد فلزی (آهنی و غیر آهنی)
مواد غیر فلزی (طبیعی و مصنوعی)
مواد اختلاطی (کامپوزیتها)
آشنایی با ابزار اندازه گیری
آشنایی با انواع کولیس و کار با آن، آشنایی با میکرومتر
آشنایی با زاویه سنج، رزوه سنج، شعاع سنج، آشنایی با ساعت اندازه گیری
آشنایی با ابزار نقشه کشی
انواع کاغذ
انواع خط کش و گونیا
انواع مداد
انواع پرگار
انواع شابلون و پیستوله
مقیاس و خط کش اشل
توانایی ترسیمات هندسی
انواع نقشه
ترسیم کادر و جدول
مفاهیم اولیه ترسیم
توانایی ترسیم نقشه صنعتی
استانداردهای نقشه
سه نما (قائم، افقی و جانبی)
تصویر مجسم
مجهول یابی
اندازه گذاری
انواع برش
برخورد و گسترش
نقشههای ترکیبی
آشنایی با علائم نقشه
انطباقات و علائم آن
تالرانس ابعادی و هندسی
علائم صافی سطح
علائم جوشکاری
آشنایی با نرم افزار اتوکد
دستورات ترسیمی
دستورات ویرایشی
لایه بندی
بلوکها و گروهها
آشنایی با فرایند ساخت و تولید
آشنایی با ورقکاری
آشنایی با برشکاری
آشنایی با سوهانکاری
آشنایی با سوراخکاری و خزینه کاری
آشنایی با قلاویز و حدیده کاری
آشنایی با برقو کاری
آشنایی با قلمکاری
آشنایی با پرچکاری
آشنایی با ماشینکاری
آشنایی با قطعات صنعتی
آشنایی با قطعات خودرو
آشنایی با قطعات اتصال
اتصال دائم
اتصال موقت
استاندارد فنی و حرفهای آموزش نقشه کشی صنعتی
با کلیک بر روی لینک زیر، می توانید استانداردهای مختلف فنی و حرفهای را مشاهده و دانلود کنید که شامل جزئیات آموزش این دروس میباشد. درس نقشه خوانی صنعتی نیز، مشابه نقشه کشی است با این تفاوت که ترسیم دستی در آن بسیار کم است و تمرکز بر خواندن و فهمیدن علائم نقشه است.
آزمون فنی و حرفه ای نقشه کش صنعتی
کلیه آزمونهای سازمان فنی و حرفهای به صورت دو مرحله است. مرحله اول آزمون تستی و شامل ۴۰ سوال چهار گزینهای است. نمره قبولی برای این آزمون ۵۰ از ۱۰۰ میباشد و با پاسخ گویی صحیح به ۲۰ سوال نمره قبولی را به دست میآورید.
مرحله دوم آزمون عملی است که به شما نقشه یک قطعه صنعتی داده و از شما خواسته میشود تا آن نقشه را با دست ترسیم کنید. ترسیم میتواند شامل ۳ نما از قطعه، تصویر ایزومتریک یا یک نمای برشی از قطعه باشد. نمره قبولی برای آزمون عملی ۷۰ از ۱۰۰ میباشد.
در نهایت نمره کلی به این صورت محاسبه میشود: ۷۵ درصد ضرب در نمره عملی و ۲۵ درصد ضرب در نمره تستی میشود و این دو عدد با هم جمع میگردد. نمره نهایی باید از ۷۰ بالاتر باشد تا گواهینامه فنی حرفهای برای شما صادر شود.